Viktuppgång

Vad är hypofysen?

Hypofysen är en körtel i hjärnan som producerar olika hormoner som kroppen behöver för att må bra. Hypofysen är ungefär en centimeter i diameter och väger bara 0,5 gram. Den utsöndrar flera hormoner som styr en lång rad, delvis livsviktiga, kroppsfunktioner. Bland annat tillväxthormon bildas i hypofysen och utsöndras till kroppen för att stödja en normal tillväxt och utveckling av kroppens organ och dess funktioner. Hypofysen bidrar med andra ord till att skelettet och musklerna utvecklas och växer som de ska. I hypofysen bildas ett ämne som heter TSH, detta ämne styr i sin tur sköldkörteln som styr ämnesomsättningen i kroppen.

Vad händer vid besvär från hypofysen?

viktuppgangVad som händer vid sjukdomar kopplade till hypofysen beror på om dessa ger brist eller överskott av något/några hormoner. Om det till exempel produceras för mycket tillväxthormon i ung ålder leder det till att kroppen växer onormalt mycket, skelettet blir tyngre och grövre, händer och fötter kan bli väldigt stora i förhållande till resten av kroppen. Om man får ett underskott av hormoner som produceras från hypofysen kan det leda till bland annat kraftig trötthet och viktuppgång. Brist på viktiga tillväxthormoner kan ge ökad fettansamling i kroppen samtidigt som minskad muskelmassa. Dessa symtom kan vara svårt för både patienten och för läkaren att upptäcka och bör tas på allvar då hormonerna är mycket viktiga för kroppen. På grund av hormonbrist har man också ofta dålig sömn, nedsatt livskvalitet, depression och lättare att bli uttröttad och matt dagtid. Man kan också uppleva att man fryser mycket, att man är förstoppad eller får allmänt ont i kroppen. Om man har gått länge utan behandling med brist på viktiga hormoner kan man få en karaktäristisk svullnad i ansiktet och rösten kan bli mörkare.

Vad kan man göra åt detta?

Ta upp de symtom du upplever med din läkare, det finns hjälp att få. I början finns det ofta inga synliga tecken på att något är fel i kroppen så det är viktigt att man berättar om de symtom man upplever. Om det visar sig att man har en rubbning i hormonbalansen finns det bland annat olika läkemedel som läkaren kan skriva ut. Det finns inte mycket man kan göra själv, vare sig för att undvika eller bota denna ärftliga åkomma. Du bör välja salt som innehåller jod. I övrigt kan du inte förebygga sjukdomen. Ta upp dina besvär med en läkare.